Noticia

FORMACIÓ ONLINE: Aprenent a millorar la nostra ocupabilitat des de casa

15 d'abril de 2020

Recordem la primera sessió de la formació online organitzada per la Fundació Princesa de Girona que ofereix eines als joves per ajudar-los a preparar-se per a un nou context laboral. Les properes sessions seran els dies 16, 21 i 23 d'abril de 9:30 a 13 hores.

Ajudar els joves a preparar-se per a un nou context laboral. Aquest és l'objectiu de la formació online organitzada per la Fundació Princesa de Girona -en el marc de el programa «Rescatadors de talent» - que va arrencar ahir amb tres interessants sessions. El director d'orquestra i premi FPdGi Arts i Lletres 2016 Andrés Salado va ser l'encarregat de donar el tret de sortida a la jornada formativa. Sota el títol «L'energia és futur», va reflexionar sobre l'autoconeixement, l'èxit, la comunicació, la importància dels referents o el carisma. Aquestes són algunes de les frases inspiradores que va oferir als joves que van seguir la formació: 

«Les crítiques ens ajuden a aprendre».

«S'ha de tenir molta humilitat per créixer amb els nos».

«Els joves tenim la capacitat de processar i digerir les coses molt ràpid. Tenim aquest marge de millora en poc temps. Això de per si, ja és un èxit».

«L'èxit és un procés que s'escriu a poc a poc. Per a mi resideix en saber conciliar l'àmbit personal i professional d'una manera òptima».

«No crec que el fracàs sigui igual a l'error o a l'equivocació. Acumular molts fracassos no és bo per a una carrera».

«El major amic del fracàs és la por. Quan deixes de tenir por descobreixes aptituds teves que desconeixies».

«Hem de créixer i aprendre de les persones que ens inspiren deixant de banda l'enveja».

«La millor manera de comunicar-nos és dient sempre la veritat. Quan el missatge és sincer, la gent t'escolta».

I si el canvi ets tu?
L'experta en comunicació, storytelling i canvi organitzacional Eva Snijders va agafar el relleu amb la conferència «I si el canvi ets tu?». Durant més d'una hora va explorar models i eines per ajudar els joves a posicionar-se com a perfils clau en aquests moments d'incertesa. A l'inici de la xerrada, Snijders va llançar una interessant pregunta als assistents: esperaràs que el món canviï o faràs algun pas per canviar tu?. Segons aquesta experta en storytelling i comunicació, cada dia sorgeixen nous perfils professionals. Per això va animar els joves a construir-los a partir de les seves capacitats professionals. «En els moments de crisi, podem construir alguna cosa nova. Aquesta és l'oportunitat », va assegurar. 

Per a l'Eva Snijders som molt més que un rol al treball. «Quan miro perfils, vull veure la persona què hi ha al darrere. Saber què li importa a la vida, què fa en el seu temps lliure o a on té posada la seva atenció». Per això va animar els joves a construir el relat de qui són. «És molt més impactant explicar qui som i què ens fa aixecar als matins que enumerar una llista de coses que sabem fer. Si expliquem la nostra història, la gent ens coneixerà i recordarà».

Cap a una nova realitat 
El director de talent i gestió del coneixement en el negoci d'infraestructures d'Acciona, Pablo Félix del Cuetova ser l'encarregat de tancar la primera jornada formativa amb la sessió pràctica «habilitats i comportaments per a un entorn Híper VUCA (volatilitat, incertesa, complexitat i ambigüitat).

Per a Pablo Félix del Cueto, les crisis globals, com l'actual, acceleren els canvis i fan que coses que crèiem impensables es converteixin en inevitables. Per això va animar els joves a preparar-se per a un nou context laboral on es dibuixaran nous models de negoci i treball i es prioritzaran certes habilitats com l'adaptació al canvi o la comunicació. 

Durant la sessió, aquest expert va oferir alguns consells per optimitzar al màxim el teletreball. També va enumerar les claus per a un bon lideratge i emprenedoria individual com per exemple convertir-nos en petits emprenedors en tot el que fem, mantenir o incrementar la comunicació entre els equips, no limitar-nos a fer exclusivament el que ens demanen, gestionar l'agenda, ser específics en les expectatives, no deixar espais a la incertesa o definir què és el veritablement urgent. 

Sobre la nostra presència online, Pablo Félix del Cueto va ser clar: «El que no hi ha a internet, no existeix»referint-se tant a una idea, a una empresa o a una persona. Va recordar que les empreses fan cerques actives de candidats i, per això, és important que hi hagi una coherència entre el perfil personal i l'activitat real. «És fonamental ser present a les xarxes socials i saber com funcionen». A l'hora de buscar a el millor candidat per a un lloc de treball, va recordar la importància dels valors. Per això, en els processos de selecció es tenen en compte aspectes com l'empatia, la solidaritat, la capacitat de generar confiança, el lideratge o la gestió de conflictes dels candidats. 

Següents sessions: 16, 21 i 23 d'abril. Consulta el programa AQUÍ

Llegir més