Noticia

Prepara't per a les feines i les competències professionals del futur

09 de desembre de 2021

Analistes de dades, especialistes en Big Data o experts en màrqueting digital seran algunes de les professions que veuran augmentada la demanda en els propers anys. Així ho prediu el Fòrum Econòmic Mundial en el seu darrer informe sobre el futur del treball on també enumera les competències que seran més rellevants en els propers anys. A la llista? La innovació, el pensament analític o l'aprenentatge actiu.

El Fòrum Econòmic Mundial vaticina que en els propers anys desapareixeran un total de 85 milions de llocs de treball tal com els coneixem, però alhora es crearan 97 milions de nous llocs. Conèixer les necessitats del mercat laboral serà clau per no perdre oportunitats professionals, segons adverteixen els experts.

Entre les professions que veuran augmentada la seva demanda, segons el WEF, hi trobem els analistes de dades, els experts en Intel·ligència Artificial o els especialistes en transformació digital. A l'altra cara de la moneda, es preveu que baixi la demanda d'alguns llocs de treball com els d'atenció al client, els administratius o els auditors i els comptables. 

En els propers anys, es calcula que el 50% dels treballadors necessitaran reciclar-se i adquirir noves competències. Una recapacitació on les noves habilitats relacionades amb l‟avenç tecnològic adquiriran un paper protagonista. Segons les prediccions, el pensament analític, la innovació, l'aprenentatge actiu o la resolució de problemes complexos encapçalaran la llista d'habilitats més sol·licitades en un futur no tan llunyà.

L'auge de les professions STEM
Darrere aquest acrònim, que engloba professions relacionades amb la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques, trobem algunes de les professions del futur. Les professions STEM estan en auge i ofereixen moltes oportunitats laborals. El ràpid avenç tecnològic dels darrers anys ha disparat la demanda de personal tècnic.

Les oportunitats de la descarbonització de l'economia
La transició cap a una economia neutra en carboni transformarà tots els sectors econòmics. Des del transport – que haurà de ser més net – fins a la construcció – que haurà de garantir que els edificis siguin més eficients a nivell energètic – . Molta de la tecnologia que farà possible que l'economia sigui més respectuosa amb el medi ambient encara no s'ha inventat. Aquesta circumstància obre moltes oportunitats per al talent jove.

Llegir més