Noticia

El benestar emocional a la pràctica de l’esport, proposta guanyadora del hackathon dut a terme per la Fundació Princesa de Girona i Naturgy

27 de setembre de 2023

Aquest repte d'intel·ligència artificial que ha tingut lloc a Àvila s'emmarca al programa «Generació talent» de la Fundació per impulsar i millorar l'ocupabilitat dels joves

Àvila ha acollit aquesta setmana, al Campus que Naturgy té a El Tiemblo, un hackathon d’intel·ligència artificial, amb l’objectiu d’accelerar el desenvolupament competencial de 20 joves per millorar-ne l’ocupabilitat. Aquest centre de desenvolupament ha posat el focus en l’esport i els participants, provinents de diferents comunitats, han hagut de desenvolupar projectes que mostressin els beneficis que té la implementació de la IA en esports com el bàsquet, l’atletisme, el futbol o el tennis per obtenir-ne un avantatge competitiu. Les propostes presentades mostren, a més, el potencial que té aquesta disruptiva tecnologia per revolucionar la manera com s’entrena i competeix.
L’equip Match your Point, format per 5 joves procedents de Catalunya i Castella-la Manxa, s’ha alçat amb la victòria per la seva proposta d’aplicar la intel·ligència artificial al benestar psicològic dels jugadors júnior al tennis, a les acadèmies d’elit, per aconseguir que puguin arribar al màxim rendiment i que la seva salut mental no sigui un obstacle.

Beneficis de la IA a l’esport
Vint joves han participat en aquest hackathon amb la missió d’impulsar projectes tecnològics per millorar la gestió i l’eficàcia dins del món de l’esport.
La proposta més innovadora i que s’ha alçat amb la victòria ha estat el proposat per Match your Point amb la seva iniciativa per identificar els factors psicològics que afecten el rendiment dels jugadors júnior de tennis. Aquest equip ha plantejat oferir un servei a les acadèmies d’elit que consisteix a recopilar informació de cada jugador, analitzant la seva salut mental, a partir d’uns qüestionaris fets per psicòlegs especialitzats al món de l’esport i al tennis en particular, amb l’objectiu de fer recomanacions personalitzades per millorar el rendiment esportiu de cada jugador.
Una altra de les iniciatives presentades ha estat la creació d’una start up de consultoria estratègica al món del futbol. A través de la IA s’usarien imatges existents (de qualsevol suport) i es dissenyaria una solució que identifiqués els patrons de qualsevol tipus d’acció al camp, per tal d’anticipar-se a l’equip rival i fer una anàlisi DAFO, tant dels contrincants com del propi equip, d’una forma ràpida gràcies a la IA.
La tercera proposta desenvolupada ha estat SmartEReferee que ha analitzat com fer millores en el camp del bàsquet. Aquest equip ha proposat desenvolupar una aplicació de machine learning i computer vision perquè la IA serveixi com a suport a l‟àrbitre i al VAR amb l‟objectiu d‟aconseguir un millor arbitratge, classificar els millors àrbitres, i aconseguir així arbitratges més justos.
L’atletisme ha centrat el quart projecte desenvolupat en aquest hackathon amb la idea de desenvolupar una multiplataforma All in One – Atletia – que reuniria un preparador físic tot en un (nutrició i entrenaments). Oferiria, gràcies a la IA, plans personalitzats tant de nutrició com d’exercici i l’algorisme s’aniria ajustant segons els gustos de l’usuari.
Els 4 projectes desenvolupats en aquest hackathon denoten el gran talent dels joves, tal com exalça l’expert en Intel·ligència Artificial, director d’operacions de Predictland, Andrés Visus, que ha destacat que “ha estat una experiència fantàstica en què t’adones que la gent jove està molt més preparada del que nosaltres a priori pensem que hi són. Hem intentat ensenyar-los a utilitzar el seu propi criteri, quan consumeixin continguts on apareix la IA, perquè puguin entendre com funciona ia partir d’aquí prendre les seves pròpies decisions i desenvolupar idees de negoci innovadores”.
El jurat encarregat de triar el projecte guanyador ha estat format per Salvador Tasqué, director general de la Fundació Princesa de Girona; José Luis Ausín, cap de la Universitat Corporativa de Naturgy; Luis Fernando Rodríguez, CEO de Watch&Act i Javier García director general de Watch&Act.
Gema Guzmán, directora del programa Generació talent de la Fundació Princesa de Girona, ha destacat com “aquests centres de desenvolupament són una oportunitat per facilitar al jove el descobriment del talent i la potenciació”. Pel que fa a la IA, ha explicat que “volem posar el focus en les oportunitats que genera, principalment respecte a les noves feines. Estem alineats amb els discursos que prediuen un augment de llocs de treball, alhora que amb la necessitat de realitzar un bon ús d’aquesta. L’ús i el desenvolupament de tecnologia és una de les competències fonamentals que marca el WEF per al mercat de treball actual”.
D’altra banda, José Luis Ausín, responsable de la Universitat Corporativa de Naturgy, ha assenyalat que “dins de l’actual context de disrupció tecnològica i gestió del coneixement, aquest programa és una aposta de Naturgy per impulsar el protagonisme de les persones, no només a la nostra companyia, sinó també a la societat. Considerem que la nova edició d’aquest centre de desenvolupament implica posar el focus en una competència tan rellevant a la futura empleabilitat dels joves com és el desenvolupament tecnològic i la digitalització”.
Aquest hackathon d’intel·ligència artificial ha estat dinamitzat per Watch&Act, consultora de transformació que ajuda les companyies en aquest procés de transformació posant al centre la persona.

Generació talent
Tot i comptar amb una de les generacions més ben formades de la història i del nostre entorn internacional, Espanya lidera la llista de desocupació juvenil de la Unió Europea. El 26,6% dels menors de 25 anys segueixen sense trobar feina a Espanya segons les dades d’agost publicades per l’Eurostat, l’Oficina Europea d’Estadística. I la taxa d’atur dels joves amb una formació superior és del 16%.
Un dels motius que expliquen el problema d‟ocupabilitat a Espanya és l‟existència de bretxes de formació en determinats col·lectius de joves. Conscients que per recuperar la creació d’ocupació juvenil és fonamental conèixer les necessitats del mercat i orientar la qualificació dels estudiants cap a aquestes ocupacions de difícil cobertura, la Fundació Princesa de Girona ha impulsat el programa de desenvolupament professional «Generación talentt» incloent-hi com a principal avantatge un nou model de mentoring inspirat en les deu competències principals del Fòrum Econòmic Mundial com el treball en equip, el pensament crític o la resolució de problemes.
Els principals recursos que ofereix «Generació talent» són la mentoria i la formació (e-Learning) així com centres de desenvolupament (organitzats en una empresa) i fòrums de desenvolupament (organitzats per la pròpia Fundació sobre un tema). El programa té com a objectiu fonamental facilitar al jove el descobriment del seu talent i la seva potenciació, brindar-li oportunitats a les més de 40 empreses que formen part del programa i oferir eines perquè pugui desenvolupar-se en el nou entorn laboral, cada dia més convuls i amb necessitats específiques que requereixen del coneixement de competències transversals o softskills. Segons l’Informe sobre el Futur de les Feines del Fòrum Econòmic Mundial, “el 50% dels empleats necessitaran tornar a capacitar-se per al 2025, a mesura que augmenti l’adopció de tecnologia”.
Més de 7.000 joves i 1.000 mentors de les principals empreses espanyoles ja formen part d’aquest programa des que es va iniciar fa un lustre. Poden incorporar-se a aquesta iniciativa tots els joves d’entre 18 i 30 anys que estiguin fent formació superior (de grau i/o de FP), o amb els estudis finalitzats fins a un màxim de 5 anys. Joves que se senten coresponsables del seu desenvolupament professional i que necessiten orientació. Joves a l’atur, subempleats o que necessiten reorientar i desenvolupar noves habilitats professionals. El programa atorga una ajuda de mobilitat als membres del programa per a lassistència als fòrums i centres de desenvolupament.

 

Centro de Desarrollo de Talento - Naturgy - Ávila

Llegir més