Noticia

Ignacio Hernández Medrano i Luz Rello animen els joves a canviar el món

29 de juny de 2018

El neuròleg i la lingüista expliquen, durant el diàleg moderat per Antonella Broglia, com van aconseguir tenir èxit.

En presència dels gairebé 400 joves que han assistit a la jornada de «Rescatadors de talent», el neuròleg i cofundador i CEO de Savana, Ignacio Hernández Medrano, i la lingüista, fundadora de Change Dyslexia i Premi FPdGi Social 2016, Luz Rello, han revelat com han aconseguit forjar-se unes trajectòries d’èxit que, a més, contribueixen a construir una societat més justa.

En un diàleg titulat «Vull ser com ells. Dos emprenedors que ens inspiren, cara a cara», moderat per l’ambaixadora d’Ashoka Espanya, Antonella Broglia, els dos convidats han detallat com i per què van crear les seves respectives empreses.

Així, Rello ha recordat que quan era petita es va obsessionar amb les faltes d’ortografia perquè «odiava» els seus errors. Una fixació que, de gran, la va portar a analitzar les faltes d’ortografia que cometien les persones que, com ella, tenen dislèxia. «Vam descobrir que les faltes d’ortografia de les persones amb dislèxia seguien uns patrons que, alhora, ens aporten molta informació sobre la dislèxia que no es coneixia abans», ha indicat durant el diàleg.

El 2011, a més, va decidir barrejar els patrons lingüístics amb l’aprenentatge automàtic per detectar la dislèxia a través d’un joc... «i funciona!». «I ara hem fet un estudi i hem comprovat que, a través d’uns jocs que hem creat, hem aconseguit millorar la dislèxia de molts alumnes», ha destacat.

D’altra banda, Hernández Medrano ha explicat que un dia va decidir tancar la seva consulta de neuròleg per anar-se’n a Silicon Valley (Califòrnia, EUA) a aprendre sobre la intel·ligència artificial. Quan va tornar, va crear, juntament amb dos socis, l’empresa Savana: una gran base de dades mèdiques que permeten predir successos clínics, avaluar resultats en salut i prendre decisions en temps real basades en les millors pràctiques.

«Predir és acumular dades, i fins ara no s’havia fet mai en el món mèdic», ha ressaltat el neuròleg, que ha assenyalat també que el que fan a la seva empresa és «aplicar una tecnologia que transforma les històries mèdiques en dades, cosa que permet predir el futur». I ha posat un exemple pràctic: «Gràcies al nostre sistema, un metge que ha de receptar un anticoagulant pot saber quina dosi exacta necessita un pacient».

 

Tant Rello com Hernández han animat els joves a canviar tot allò que no els agradi. «No cal ser un geni: per canviar les coses només cal dedicar-hi temps i energia», ha afirmat el neuròleg, que també ha recordat la importància de «descansar i desconnectar». En aquest sentit, Rello ha confessat que va acabar ingressada a l’UCI per excés de treball: «Jo estic aprenent, però és molt important parar i, sobretot, cuidar-se un mateix».

Llegir més