Noticia

«Tant de bo nosaltres haguéssim tingut una oportunitat com aquesta quan érem joves»

02 de juliol de 2018

En el cafè tertúlia que ha tancat la jornada de «Rescatadors de talent», onze experts revelen les claus perquè els joves trobin feina.

Onze experts han explicat als joves quines eines han de fer servir per assegurar-se l’èxit en la recerca de feina. La pregunta que volia respondre aquest any el cafè tertúlia era si els joves d’avui ho tenien més difícil per accedir a la primera feina. Moderats pel soci fundador de The Passion Generation, Marcos García, els experts participants han compartit les seves experiències i consells amb els joves.

Per al director general de Persones i Recursos d’Enagás, Javier Perera, la paraula clau és «confiança». Perera creu que «tots tenim talents diferents» que fan falta a les empreses, «perquè cada vegada es necessita més diversitat». El directiu rebutja donar consells als joves i prefereix «compartir experiències», fins i tot els errors. «Dels errors és del que més s’aprèn», explica Perera. Per a Enagás, participar en el programa «Rescatadors de talent» representa una oportunitat de «retornar alguna cosa a la societat fent que els joves tinguin un futur».

Álex López, que ja havia participat en els tallers del matí donant claus sobre el pes de les xarxes socials a l’hora de trobar feina, ha intervingut també en el cafè tertúlia. Fa quatre anys que López treballa amb la Fundació, i afirma que «poder ajudar una persona que és la primera de la seva família a cursar una carrera universitària és importantíssim per a mi». L’autor del primer llibre sobre social selling conclou que «tant de bo nosaltres haguéssim tingut aquesta oportunitat quan érem joves».

Una realitat que també comparteix Joan Clotet, talent innovation manager a la Direcció de Recursos Humans de Ferrovial. Clotet explica que «tots estan molt preparats, més que jo quan tenia la seva edat». El seu objectiu és donar-los una mica de llum en un moment incert. «Estan més centrats en el que els falta que no pas en el que tenen», comenta. Per això, Clotet considera clau que arribin a l’entrevista de treball conscients dels seus punts forts. «Cal donar-los un bany d’energia», assegura el reclutador.

«Hi ha tres idees que cal fer arribar als joves que busquen feina: esbrinar allò que els agrada, pensar en la seva capacitat i talent i, finalment, passar a l’acció», comenta José Manuel de Haro, director de Desenvolupament de Persones a Suez Water Spain. De Haro respon amb un sí rotund a la pregunta del cafè tertúlia, perquè els nous llocs de treball demanaran «molta competència» i la intel·ligència artificial «suplirà llocs de treball». El directiu es mostra sorprès del «nivell» de tots els participants i aplaudeix els contactes que es generen entre ells i els mentors. «No conec cap fundació que organitzi programes de mentors que tinguin l’èxit d’aquest», assegura De Haro.

José Luis Blasco coincideix que aquesta generació és la que ho té més difícil. Blasco, que és global head a KPMG Sustainability Services i soci de KPMG des del 2008, mostra, tanmateix, una posició esperançadora: «Potser el mercat està oferint llocs de treball del segle xx a gent del segle xxi; cal tenir perspectiva». El membre del World Business Council for Sustainable Development subratlla que la bondat del programa és que «les empreses ens hem posat a treballar per solucionar el problema de l’ocupació juvenil», i creu que la comunitat creada gràcies a la FPdGi i «Rescatadors de talent» donarà idees i iniciatives comunes «en molt poc temps».

 

Entre els ponents del cafè tertúlia també hi havia Ignasi Belda Reig, emprenedor en biotecnologia i Premi FPdGi Empresa 2014; la directora executiva de l’Escola de Mentoria, María Luisa de Miguel; la cap d’equip de BBVA Espanya, Elena Tomico; la directora de la Fundació Tomillo, Mercedes Valcárcel; el director general de l’Associació Educativa Itaca i Premi FPdGi Social 2013, Felipe Campos; i el general manager d’Equipo Singular, Paco Caro.

Llegir més