Noticia

Fernando Botella, CEO de Think&Action: "La diferenciació es troba en la capacitat real que tinguis d'aportar valoració"

03 de febrer de 2021

Parlem amb aquest expert en pensament disruptiu i creativitat i li preguntem com s'ha d'afrontar la recerca de feina en un context laboral marcat per una elevada xifra d'atur juvenil i la pandèmia.

A en Fernando Botella li fascinen les persones i tot el que té a veure amb estar viu. Va estudiar Biologia i va realitzar una tesi doctoral en presa de decisions. Durant més de 25 anys va dirigir una companyia farmacèutica. Actualment és CEO de Think&Action que es dedica a fomentar el lideratge, el treball en equip, el desenvolupament de la creativitat i l'estratègia empresarial. Conferenciant i professor de diferents universitats, ha escrit diversos llibres. L'últim: Cómo entrenar la mente. 

Think & Action és una de les empreses que participa a «Rescatadors de talent». La seva última proposta: un workshop sobre pensament disruptiu que es va celebrar fa molt pocs dies. Parlem amb en Fernando Botella sobre talent i lideratge i li vam preguntar com han de preparar-se els joves per trobar feina en l'actual context laboral.

Espanya va tancar 2020 amb una taxa d'atur en menors de 25 anys d'un 40,7%, més de 20 punts per sobre de la mitjana de la UE. Molts joves es pregunten com poden trobar feina en el context actual. Què els diria?
Jo advoco per reconèixer que la cosa no està bé i entendre la realitat en què estem vivint. És el que els psicòlegs anomenen "optimalisme". No es tracta de l'optimisme per l'optimisme sinó de reconèixer la dificultat de l'entorn i buscar la nostra millor versió. Els joves han de preguntar-se què poden fer en les circumstàncies actuals per aconseguir els seus objectius personals i professionals.

L'actitud juga un paper fonamental.
En un entorn difícil, si adoptem una actitud negativa, vam sortir clarament perjudicats. S'han de buscar fórmules per lluitar contra aquesta situació -elevada taxa d'atur- que no impliquin adoptar una mirada negativa de l'entorn. Hi ha poques ofertes, però hi ha persones que sí que troben feina perquè saben oferir la seva millor versió i trobar posicions importants en empreses que els ofereixen la possibilitat de desenvolupar el seu talent.

El concepte disruptiu està de moda. ¿Adoptar un pensament disruptiu pot ajudar-nos a oferir la nostra millor versió i a diferenciar-nos en un procés de selecció?
El pensament disruptiu és una forma de veure la realitat desacostumadament. Ens ajuda a entendre el pensament creatiu i crític i a qüestionar l'status quo de les coses. Ens ajuda a buscar els nostres valors diferenciadors i ser únics. El currículum tradicional, on expliquem quants idiomes dominats i la nostra formació, és insuficient. Hem de desenvolupar el currículum constructiu de futur on es vegi la capacitat que tenim d'aportar valor a les organitzacions i als equips de treball. Aquí és on el pensament disruptiu ens ajuda molt perquè ens ajuda a construir i fer les coses de manera diferent. La diferenciació està cada vegada menys en el currículum tradicional. La diferenciació es troba en la capacitat real que tinguis d'aportar valor. Per això, els joves han de buscar els seus valors diferenciadors.

En el seu últim llibre Cómo entrenar la mente explica que el nostre cervell és biològicament pessimista, però que podem «entrenar». Com podem aprendre a tenir una actitud adequada davant la recerca de feina?
M'he atrevit a dir que no és un llibre sinó un gimnàs per a la ment. La metàfora de gimnàs ens ajuda a entendre que hi ha entrenaments per a la ment per sentir-nos millor i portar una vida més agradable. Està basat en dos principis fonamentals que estan units entre si. El primer, que la ment està en continu procés d'aprenentatge. El segon, que la ment ha vingut amb una càrrega pessimista heretada del seu passat. Sempre actua com si estiguéssim en perill. El nostre poder rau a aprendre a entrenar-la per ser nosaltres qui la dirigeix ​​i no a l'inrevés. En el llibre es proposen unes taules per entrenar la ment, un dels músculs més importants.


 
 

 


 
 

 
 




 
 
 




 
Llegir més