Noticia

Promovent les oportunitats laborals de l’economia blava a l’Smart City Expo World Congress de Barcelona

21 de novembre de 2022

90 joves de diferents comunitats participen en un Fòrum de Desenvolupament del Talent on diferents experts reflexionen sobre el potencial d'aquest motor econòmic per a l'ocupabilitat juvenil

L'economia blava és un tresor a mig descobrir. A més dels sectors clàssics com el turisme, la pesca o l’energia eòlica marina, els mars i els oceans amaguen nous nínxols de negoci que ofereixen grans oportunitats laborals. Posar-les en relleu ha estat un dels objectius del Fòrum de Desenvolupament del Talent que ha organitzat la Fundació Princesa de Girona, a través del seu programa «Generació talent», a l’Smart City Expo World Congress de Barcelona.
«L’Economia Blava continua sent un territori desconegut. Per això, avui volem acostar-la als joves que ens acompanyen perquè descobreixin les grans oportunitats laborals que ofereix», ha explicat el Director General de la Fundació, Salvador Tasqué, durant la inauguració del Fòrum. Per la seva banda, el patró de la FPdGi, Luis Carvajal, ha destacat el lideratge d’Espanya en el sector de l’economia blava, un motor econòmic que el 2030 ja generarà 40 milions de llocs de treball al món.

“Si l’oceà fos un país, seria la vuitena economia del món” – Paul Holthus del World Ocean Council

L’economia blava necessita talent jove. Aquest ha estat un dels missatges que ha llançat el president i CEO del World Ocean Council, Paul Holthus que ha definit l’economia blava com un dels sectors econòmics més diversos i amb més projecció de futur. “És important ajudar la gent a entendre com el talent i les oportunitats es poden connectar amb l’oceà”, ha explicat Holthus. «A més, tenim el gran repte del canvi climàtic. Necessitem el vostre talent, necessitem que penseu en solucions creatives». Amb aquestes paraules, ha animat els joves de la sala a interessar-se per un sector en auge i que ofereix oportunitats a una gran varietat de professionals.

«Espanya té l’oportunitat de liderar aquest sector» – Ignasi Ferrer de Seastainable Ventures

Ignasi Ferrer, director general de Seastainable Ventures, ha explicat que l’economia blava “ofereix oportunitats per a tothom” i ha recordat que aquest sector ha d’anar lligat amb la sostenibilitat. També ha recordat el paper fonamental de la tecnologia. D’una banda, per fer més sostenible l’economia tradicional amb sectors com ara la pesca. I de l’altra, per crear noves activitats econòmiques sostenibles relacionades amb el mar. Amb 8.000 quilòmetres de costa, Espanya té, segons Ignasi Ferrer, l’oportunitat de liderar aquest sector econòmic.
Seastainable Ventures està especialitzada a detectar solucions tecnològiques que contribueixin a gestionar de manera sostenible el medi marí i els ajuda a convertir-se en startups rendibles i escalables.

Peix “vegetal”, medicaments d’origen marí contra el càncer o convertir les escombraries que tirem al mar en roba de qualitat

A la tarda, han seguit les taules rodones amb diferents experts que han presentat projectes innovadors vinculats amb l’economia blava. Els assistents han pogut conèixer el treball de diferents startups i empreses com Seabots – especialitzada en la tecnologia flotant per al coneixement i preservació del medi aquàtic -, Current Foods – que produeix “peix” d’alternativa vegetal reproduint el sabor, textura i nutrients dels seus homòlegs d’origen animal -, Ocean Ecostructures – que crea solucions per compensar els impactes negatius de les infraestructures marines, a través de la implementació de tecnologia de regeneració d’última generació -, la Fundació Ecoalf – que afavoreix la recuperació selectiva de residus amb la finalitat de reutilitzar-los, Pharmamar – que desenvolupa medicaments nous d’origen marí contra el càncer, Acciona -que ha parlat de l’economia marina flotant- i Iberostar – grup hoteler que aposta per la sostenibilitat, la gestió eficient de l’aigua i l’eliminació de plàstics d’un només ús.

Una expedició per Smart City Expo World Congress i una sessió de networking
Els 90 joves que han participat al Fòrum de Desenvolupament del Talent també han visitat l’Smart City Expo World Congress. Distribuïts en equips, han visitat diferents estands per detectar les startups amb més perspectives dimpacte. La jornada ha finalitzat amb una sessió de networking a EY, empresa col·laboradora d’aquesta Fòrum de Desenvolupament del Talent.

Llegir més