Noticia

Joves de Generació talent es submergeixen en la Intel·ligència Artificial a un hackathon impartit per la Fundació Princesa de Girona i Naturgy

24 de setembre de 2024

Una experiència única on joves d'entre 19 y 29 anys de diferents CC.AA. han tingut l'oportunitat de conèixer millor el potencial de la IA i els dilemes ètics que suscita.

Més de vint joves del programa «Generació talent» de la Fundació Princesa de Girona han assistit a un hackathon sobre intel·ligència artificial al Campus Puente Nuevo que té Naturgy a El Tiemblo (Àvila) amb l'objectiu de millorar la seva ocupabilitat. La jornada ha comptat amb una sessió de teoria, un taller i una triple sessió de treball, on s'ha reflexionat sobre el paper de la Intel·ligència Artificial com a eina per a millorar la productivitat i com a suport per a la generació d'idees i la creativitat, així com la necessitat de no deixar enrere les habilitats humanes en els processos de presa de decisions. També s'han analitzat els dilemes ètics que es deriven de la IA a través de casos pràctics.

Aquest centre de desenvolupament impulsat per la Fundació Princesa de Girona i Naturgy ha reunit a més de vint joves d'entre 19 i 29 anys, procedents de diferents comunitats autònomes com Andalusia, Galícia, Catalunya, la Comunitat de Madrid o la Regió de Múrcia. A més d'oferir una formació enfocada al seu creixement professional, aquesta activitat ha generat un espai de networking creant una comunitat de joves connectats.

 La humanització de la IA i dilemes ètics

La sessió més teòrica l'ha impartit Nicolas Randall, professor de Visual Storytelling a l’IE, que ha posat èmfasi en la importància de les habilitats humanes per a gestionar aquesta nova eina tecnològica, utilitzant un pensament divergent i prenent la IA com a suport per a la creativitat i la generació d'idees, però no per a la presa de decisions.

A més, ha compartit amb els joves el seu coneixement de com la IA pot ajudar a construir un bon storytelling i millorar la comunicació, així com ajudar-los en entrevistes de treball o a construir un bon currículum. “Quan parlem, més de la meitat del temps, el 65%, estem explicant històries. Consumim més de 5 hores d'històries al dia. Per tant, el storytelling és la nostra eina de comunicació per defecte”. La Intel·ligència Artificial pot jugar un paper clau perquè “pot crear històries, fins i tot millor que nosaltres”, ja que un bon storytelling es construeix amb una estructura que, finalment, és una fórmula, amb patrons comuns i uns ingredients essencials: suspens, personatges, estructura i raonabilitat. Encara que la IA té les seves limitacions. Per això, ha insistit als joves en la importància de les soft skills en aquest nou panorama.

Els límits de la Intel·ligència Artificial és un dels debats que està a l'ordre del dia. Mónica Villas, enginyera industrial, MBA, consultora de noves tecnologies i docent universitària, ha abordat amb els joves els dilemes ètics de la IA i ha insistit que “som responsables de les nostres accions amb la Intel·ligència Artificial”. A través de casos pràctics, han pogut descobrir com la IA pot ajudar a buscar solucions i quines són les seves limitacions a l'hora d'analitzar dilemes ètics, on no hi ha una única solució i la subjectivitat juga un paper essencial.

Ja entrada la tarda, els joves s'han dividit en tres taules de treball simultànies que han girat sobre tres eixos: creativitat, aprenentatge i emprenedoria. A la primera, Alba Mejide, llicenciada en Intel·ligència Artificial per la Universitat de Manchester i consultora i dissenyadora de projectes audiovisuals basats en IA, ha compartit les capacitats que ofereixen aquests nous sistemes per portar la creativitat a un altre nivell, d'una forma legal i ètica. A la taula d'aprenentatge, Roberto Lorente, cofundador d'una startup biotecnològica, ha parlat sobre com la IA pot ser un suport per a estudiar i per a millorar els processos d'aprenentatge en el sector educatiu, des d'una perspectiva ètica. A la tercera, Miguel Moya, cofundador de Cerolimit i assessor per al desenvolupament de negocis de base tecnològica, ha reflexionat amb els joves sobre els avantatges i oportunitats que aporten les eines d’IA a l'hora descobrir noves capacitats que puguin aportar valor al mercat professional, en el treball diari o per a emprendre un nou projecte.

Llegir més