Noticia

Comprendre el context BANI per fer front als reptes del món actual

27 de novembre de 2024

BANI defineix un entorn on els reptes i els canvis són constants, un marc a través del qual fer front a la realitat actual caracteritzada pel caos, la confusió i la impredictibilitat.

En 2020, l'antropòleg, historiador i estudiós del futur Jamais Cascio va encunyar l'acrònim BANI en el seu article “Facing the Age of Chaos”, per “emmarcar i respondre millor a l'estat actual del món”. I és que després de la pandèmia de la COVID la realitat socioeconòmica va canviar i el context VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambuguity), utilitzat fins llavors, no donava resposta a una realitat més caòtica, confusa i impredictible. Aquests termes van ser creats per llegir el món i proporcionar eines a les persones i a les organitzacions per preveure, fer front i gestionar els diferents escenaris que es poden trobar.

Què és el context BANI?
Per a Cascio, BANI és “un marc de referència per articular situacions cada vegada més comunes en les quals la simple volatilitat o la complexitat són lents insuficients per a comprendre el que està succeint. Situacions en les quals les condicions no són simplement inestables, sinó caòtiques. En les que els resultats no són simplement difícils de preveure, sinó completament impredictibles. O, per a utilitzar el llenguatge particular d'aquests frameworks, situacions en les quals el que succeeix no és simplement ambigu, sinó incomprensible”.

BANI defineix un entorn on els reptes i els canvis són constants. En el nostre món actual no hi ha caigudes progressives i, encara que tot sembli sòlid, un petit canvi pot generar un impacte significatiu en els sistemes, arribant a prop del col·lapse. No existeixen els patrons lineals predictibles i, en conseqüència, aquests canvis poden ser totalment inesperats. A més, l'ansietat és l'emoció més característica i això dificulta els processos de presa de decisions, provocant respostes precipitades o inacció. A tot això, se li suma una realitat on el volum d'informació és inassolible, complicant els processos de decisió. És per això que les sigles BANI fan referència als conceptes Brittle (fràgil), Anxious (ansiós), Nonlinear (no lineal) i Incomprehensible (incomprensible).

Com afrontar entorns BANI?
Una de les claus és el desenvolupament de la capacitat de resiliència per a adaptar-se ràpidament als canvis i anticipar possibles riscos i fracassos. A més, és important desenvolupar noves competències i habilitats, com les soft skills, per a potenciar el creixement professional, així com també nous coneixements per a estar format en les últimes tendències. Per a fer front a aquests canvis constants, és imprescindible impulsar la creativitat, la intuïció i la innovació i treballar de manera col·laborativa per crear estructures organitzatives i personals sòlides i estratègiques.

Llegir més